що є більш прийнятним для суасної філософії плюралізм чи монізм

що є більш прийнятним для суасної філософії плюралізм чи монізм


В історії філософії категорія субстанції набула три базових категоріальних розуміння: по-перше, її ототожнювали з субстратом, з конкретною речовиною, з якої утворюються предмети; подруге, її сприймають як діяльну духовну першооснову; по-третє, під субстанцією розуміють незмінну основу, з якої розгортається все різноманіття предметів та явищ.  Так виникли монізм, дуалізм і плюралізм. Плюралізм (від лат. рluralis - множинний) - філософська концепція, за якою все існуюче складається з множини самостійних рівнозначних духовних субстанцій, що не зводиться до єдиного першопочатку.  Ідея єдності матерії глибоко проникла в сучасну фізику (спроба побудувати єдину теорію елементарних частинок).


В сучасній літературі пропонується виділяти: ідеалізм, матеріалізм, монізм, дуалізм, плюралізм. Студентивжекористувалися цими поняттями, характеризуючи вчення того чи іншого мислителя. Далі з’ясуємо визначення цих понять для виокремлення онтології певного типу. Ідеалізмом називається одна з основних тенденцій філософськогомислення, яка надає ідеям більшу реальність, ніж світу чуттєвих речей.  Матеріалізм – одна з основних тенденцій у філософії, що є протилежною до ідеалізму та дуалізму і полягає у встановленні залежності духовного від матеріального. Слід розрізняти матеріалістичну тенденцію філософствування від приналежності до певних шкіл матеріалізму.


ФІЛОСОФІЯ Поняття світобачення. Суспільно-історичний характер, форма і функції світобачення. Світобачення – це більш ніж менш цілісне уявлення про світ, про самих себе та своє місце у тому світі. Світобачення залежить від епохи, історичних подій, різних народів, соціальних груп, організацій. Компоненти світобачення: 1)Узагальнені знання людини про світ.  Світобачення – це більш ніж менш цілісне уявлення про світ, про самих себе та своє місце у тому світі. Світобачення залежить від епохи, історичних подій, різних народів, соціальних груп, організацій. Компоненти світобачення: 1)Узагальнені знання людини про світ.


У сучасній зарубіжній політичній філософії та соціології йдеться про такі види плюралізму: – онтологічний: визнає існування множинності незалежних одне від одного першоначал і прагне «замаскувати» суперечки між матеріалізмом та ідеалізмом; – гносеологічний: утверджує рівноправ'я багатьох істин відносно одного й того само явища та заперечує існування об'єктивної істини


У сучасній філософії метафізику та онтологію найчастіше розводять у такий спосіб: онтологія вивчає прояви буття, те, яким воно постає перед людиною та осмислюється нею, а метафізика шукає коренів буття; умовно кажучи, онтологія ставить питання "Яким та як є буття?", а метафізика — "Чому та що є буття?".  Зазначений підхід, як це неважко зрозуміти, більш прийнятний для науки, ніж платонівська концепція. Протилежну позицію у трактуванні буття займав Геракліт, який, до речі, за глибину і загадковість думок, які дуже часто висловлював в складних поняттях і образах, одержав прізвище Темний.  > монізм - розуміння буття як єдиного у своїй основі; > матеріалізм - субстанцією світу є вічна та нескінченна матерія


В философии марксизма материализм распространен и на общественные явления. Противоположность монизма.— дуализм. Дуализм (лат. duo—два) — философское учение, считающее в противоположность монизму материальную и духовную субстанции равноправными началами. Исходным мотивом дуализма часто является попытка примирения материализма и идеализма.  Дуализма в наибольшей степени характерен для философии Декарта и Канта. Дуализм служит философской основой теории психофизического параллелизма. Плюрализм (лат. pturalis — множественный) — концепция, противоположная монизму, по который все существующее состоит из множества равнозначных изолированных сущностей, несводимых к единому началу.


Антична філософія у окресленні найперших засад світу була плюралістичною, тобто давала різні варіанти розуміння таких засад. Християнська філософія була принципово моністична, тобто уся вона зводила всі прояви світу до одного єдиного начала. Спробуйте докладно пояснити, які недоліки та переваги мала кожна із зазначених позицій. Що є більше прийнятним для сучасної філософії - плюралізм вихідних положень чи монізм? - Обгрунтуйте свої твердження. Хто із нижче зазначених християнських філософів входив у когорту “великих каппадокійців”?


Термін «плюралізм» походить від латинського слова «plus», «pluris», що означає «більше». Найпоширенішою в історичному минулому формою філософського плюралізму є дуалізм, згідно з яким матерія і дух виступають однаково первинними й автономними відносно одне одного началами або субстанціями. Проте, такі науки, як психологія, нейрофізіологія, також надають грунтовні пояснення безперервної взаємодії між «видимою» й «невидимою» [Г. Сковорода] частинами людини, і роблять висновок про те, що духовний стрижень визначає способи дії людини та навпаки..


Філософський плюралізм: причини і наслідки. Сучасне філософування настільки плюралістичне і позбавлене певних канонів, що межує з хаосом. Тому зовсім не випадково серед сучасних філософів виникають навіть думки про “смерть філософії”. Зокрема французький філософ Ж.Р. Ревель пише: “сучасна криза філософії не є класичною внутрішньо притаманною філософії кризою. Це – криза, котра ставить під сумнів саме існування філософії. Ніколи ще в своїй історії філософія не проповідувала з такою запальністю своєї незалежності по відношенню до всякої іншої духовної діяльності. Це – холод смерті, котрий пережи


У підручнику пропонується ґрунтовний і всебічний аналіз фундаментальних проблем світової філософської думки. В дохідливій формі автори прагнуть довести до читача зміст основних філософських ідей, теорій, поглядів, які дістали загальне визнання та практичне підтвердження, розкрити їх генезис у процесі духовної еволюції культури. Автори намагались ознайомити тих, хто вивчає філософію, з різними філософськими напрямами, течіями, школами, розкрити плюралістичний характер філософського знання, уникнувши традиційної моноідеологічної та теоретичної однобічності у викладі матеріалу. Особливу увагу при


Множинність, плюралізм субстанцій доповнюється Лейбніцом Ідеєю існування Бога як первинної єдиної субстанції. Монади Лейбніца не взаємозв'язані між собою, але мають властивості активності, спроможні до психічно-духовної діяльності різного рівня - від простих відчуттів до вищого духу монади-бога. Таким чином, монади є суто ідеальними,Духовними першоелементами бутмя а світ в своїй сутності є єдністю нескінченної множини духовних субстанцій. Дж.  Категорія "світ" разом з іншими категоріями філософії утворює смислове ядро світогляду в усіх його історичних типах. Вона увібрала в себе уявлення про граничні для людини основи сущого.


Що є більш прийнятим для сучасної філософії – плюралізм вихідних положень чи монізм? Який підхід домінує в науці? 19. Найбільшою проблемою в філософії залишається проблема походження людини.  Які іще філософські вчення належать до цього напряму сучасної філософії? 45.Прочитайте цитату, зробіть філософський аналіз тексту. «Якщо світ постає навіть створеним з якої–небудь матерії, сама ця матерія повинна бути створеною абсолютно із нічого, бо ж матерія, як те, що ще не отримало форми, здібною до форми може бути лише із божої благодаті».

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

бонусные коды на tlauncher org

ключи активации для auslogics driver updater лицензионный ключ 2020

рассказы про кастрацию мужчин женщинами